Bajgiel stanowi idealną bazę śniadania, lunchu lub kolacji a poniżej podaję przepis jak zrobić go w domu.
Składniki
- 1 jajko
- 100 g mleka
- 25 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 5 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 650 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 250g wody, ciepłej
- 1 białko, roztrzepane, do posmarowania bajgli
- mak, sezam lub czarnuszka – ilość do posypania bajgli
Mąkę wsyp do miski. Mleko wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem, wlej do miski z mąką. Wymieszaj łyżką składniki, następnie dodaj jajko i olej. Zagniataj ciasto aż będzie jednolite i gładkie.
Ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 12 kawałków, uformuj z nich kule ok. 3 cm. Z każdej kuli uformuj wałek o długości ok. 15 cm. Każdy wałek skręć ruchem spiralnym i złącz na końcach, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę, zachowując ok. 5 cm odstępy. Bajgle posmaruj roztrzepanym białkiem, posyp makiem lub sezamem lub czarnuszką
Piecz 20-25 min (200°C).
Aby bajgle były bardziej puszyste, a ich skórka lśniąca, po uformowaniu przed pieczeniem możesz je krótko obgotować. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem 2-3 łyżeczek cukru. Bajgle ostrożnie kładź na gotującą się wodę tak, by nie nachodziły na siebie i gotuj partiami po ok. 1 min. Obgotowane bajgle ostrożnie wyjmij za pomocą trzonka drewnianej łyżki i kładź na przygotowanej wcześniej blasze. Następnie za pomocą pędzelka posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp makiem lub sezamem lub czarnuszką.
Bajgle podawaj z ulubioną pastą, sałatą i innymi warzywami. Możesz też zjeść na słodko.
Smacznego!