Wegańskie potrawy pomagają nam stosować w diecie warzywa, które wspomagają nasze zdrowie i odporność. Powinniśmy jeść 3 porcje warzyw dziennie, nie mniej niż 500 gr.
W takim razie, ile to jedna porcja? To ok 150 – 200 gr warzyw. Możemy sobie dzielić te porcje wg uznania. Oczywiście najlepiej będzie, jeśli warzywa pojawią się w każdym posiłku, ale czasem jest to trudne. Jako porcję warzyw można potraktować szklankę soku, jednak tylko wtedy, gdy będzie on przygotowany samodzielnie: sok z marchewki, buraka, pomidorów, pietruszki – lub mix tych wszystkich warzyw.
Przyprawy również wspomagają naszą odporność: kurkumę i imbir stosuję bardzo często w mojej kuchni. Te przyprawy mają działanie przeciwzapalne, oczyszczające wątrobę, poprawiające funkcjonowanie mózgu i zapobiegają starzeniu.
Na zdrowy początek weekendu, w ramach wegańskich piątków, proponuję pyszny pełen aromatu:
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
Liczba porcji: 4
Składniki
- 160 g czerwonej cebuli,
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z pestek winogron lub innej
- 250g wody
- 120 g soczewicy
- 5 pomidorów
- ½ – 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 250 g batatów, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 200 gr kaszy jęczmiennej pęczak
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj – na patelnię wlej olej i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i soczewicę. Pomieszaj.
Dodaj bataty obrane i pokrojone w kostkę, dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, podlej wodą – duś ok 15 min. Gotuj tak długo aż bataty i soczewica będą miękkie. Dopraw do smaku.
Ugotuj w tym czasie kaszę pęczak, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W ramach dodatkowej porcji warzyw możesz posypać natką pietruszki.
Smacznego!