Pomarańczowy i żółty, to kolory mające w sobie pozytywną energię. Warzywa o tym kolorze poprawiają stan skóry i działają antynowotworowo.  Mają zbawienny wpływ na wzrok i poprawiają pracę układu odpornościowego, a także regulują ciśnienie tętnicze. 

Po ten kolor warzyw powinny sięgnąć osoby zmagające się z Hashimoto. Warzywa w tym kolorze zawierają witaminę A, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz hormonów tarczycy. Pomarańczowe i żółte warzywa zawierają też mnóstwo witaminy C, która pobudza aktywność białych krwinek, wzmacniając odporność. Są też bogate w beta-karoten, który mobilizuje przeciwciała, gdy organizm dotyka infekcja. 

Pomarańczowe i żółte warzywa

Dynia – jesień to zdecydowanie jej czas; ma doskonałe właściwości wzmacniające żołądek i śledzionę. Bogata w witaminy: A, B1, B2, B6, C, E i K. Jej spożycie wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi. Zapobiega tym samym cukrzycy i poprawia profil lipidowy osób mających problem z cholesterolem. 

Papryka żółta i pomarańczowa – bogactwo witamin C, A i E mają też sporo witamin z grupy B, te natomiast współodpowiadają za odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego: łagodzą stres, zapewniają równowagę psychiczną oraz poprawiają humor. Zawierają luteinę i zeaksantynę. Są to barwniki, niszczące wolne rodniki a co więcej, zbawiennie wpływają na nasze oczy.

Marchewka – najczęściej wybierane warzywo wśród Polaków. Bogata w witaminy A, E i C. Posiada składniki mineralne takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź i cynk.

Bataty – inaczej słodkie ziemniaki – coraz częściej goszczą na naszych stołach. Bogate w witaminy: C, A, E i K.  Główne cechy tych bulw to relatywnie niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, lekkostrawność, silne działania przeciwutleniające.  

Żółte pomidory – zawierają witaminę C i witaminy z grupy B. Są wykorzystywane w kuchni na całym świecie. Od czerwonych pomidorów różnią się tym, że mają delikatniejszą skórkę i nieco słodszy smak.

Żółto – pomarańczowa dieta działa antystresowo, ma właściwości pobudzające i rozweselające, oczyszcza krew i ułatwia trawienie.

Żółte szaleństwo na talerzu w przepisach.

Zupa krem z pieczonej dyni i pieczonych żółtych pomidorów

  • 1 mała dynia Hokaido
  • 4 pomidory żółte
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Sól
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • Szczypta kuminu
  • Oliwa z oliwek

Dynie pokrój w ćwiartki usuwając pestki (możesz je wysuszyć i użyć do posypania nimi zupy), pomidory przekrój na pół. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Dynie i pomidory ułóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Oprósz solą, posyp tymiankiem, posmaruj oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku ok 20 min.

Cebule podduś w garnku dodając oliwę z oliwek, sól, paprykę wędzoną oraz kumin, pokrój marchewkę i duś z cebulą i przyprawami. Dodaj bulion warzywny. Gotuj, aż marchewka będzie miękka doprawiając ewentualnie do smaku.

Upieczone warzywa dodaj do wywaru. 

Zmiksuj. 

Możesz podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypanej uprażonymi pestkami z dyni. 

Zapiekana Żółta Papryka z mielonym mięsem z indyka

  • 4 żółte papryki
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej, może być też ryż lub kasza gryczana
  • 4 żółte pomidory
  • 1 żółta cukinia
  • Kulka sera mozzarella
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Przygotowujemy papryki. Odcinamy wierzch i wydrążamy każdą z nich w środku, żeby pozbyć się pestek. Mięso mielone podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i przyprawiamy, cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do duszenia, pomidory obieramy ze skórki kroimy i dodajemy do mięsa i cukinii. 

Kaszę lub ryż gotujemy i ugotowany dodajemy do farszu. 

Wszystko chwilę dusimy doprawiając do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. 

Nadziewamy każdą z papryk przygotowanym farszem i posypujemy mozzarellą. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. 

Smacznego!