Osoby stosujące w swojej diecie produkty pochodzenia roślinnego mają lepsze wyniki cholesterolu, rzadziej chorują na insulinooporność lub cukrzycę, dbając równocześnie o środowisko. Dlatego w ramach wegańskich piątków przedstawiam: Przepyszne Żółte Curry Mocy.
Produkty na ok. 5 porcji
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Średnia cukinia
- Średni bakłażan
- Czerwona papryka
- Żółta papryka
- 4 pomidory
- Mleczko kokosowe 400 g
- Żółta pasta curry
- Sól, pieprz
- Imbir w proszku
- Przyprawa curry
- Wędzona papryka ostra
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
Do podania kasza lub ryż.
Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dopraw przyprawami: imbir, przyprawa curry w proszku, wędzona papryka, sól – podduś, aby wyciągnąć aromat. Papryki pokrój w paski, bakłażana i cukinie w kostkę – dodaj do garnka z cebulą i przyprawami – dopraw solą. Duś ok. 10 min.
Pomidory sparz i obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Duś ok. 15 min. Mleczko kokosowe wymieszaj z łyżką pasty curry – pasta jest dość ostra i ilość zależy od tego jak bardzo chcesz doprawić danie.
Mleczko kokosowe wlej do warzyw i gotuj mieszając ok 5 min. Dopraw wg uznania.
Podawaj z kaszą lub ryżem.
Możesz posypać natką pietruszki lub kolendry.
1 porcja ma ok. 550 kcal