Lubimy kuchnię włoską, grecką czy francuską a podróżując poznajemy również nowe smaki. Czy kuchnia wegańska musi być zarezerwowana dla tych którzy nie jedzą mięsa i produktów odzwierzęcych? Wydaje mi się, a nawet jest przekonana, że nie!  

Każdy z nas może zaprosić do swojego menu same warzywa i jeść pełnowartościowy, zdrowy i ekologiczny posiłek. We wszystkich stołówkach, na wyjazdach, piątki kojarzą nam się z rybą na obiad. Często ryba króluje w piątek także na naszych stołach. 

A gdyby tak rybkę zjeść w czwartek lub inny dzień tygodnia, a piątki zrobić sobie wegańskie i przekonać się, że jest to kuchnia smaczna, pożywna a do tego szybka w przygotowaniu?

Chciałam Wam zaproponować, aby w każdy piątek gotować wegańsko i przekonać swoich najbliższych do tej kuchni. Bo jest ona ekologiczna, zdrowa, niedroga i pożywna. 

Pierwsza propozycja.

Falafele z pieczonymi warzywami i sałatką z roszponki.

Co będzie potrzebne?

  • 200 g białej cebuli
  • 5 ząbków czosnku 
  • Garść  kolendry, świeżej 
  • Garść natki pietruszki, świeżych 
  • Garść  liści mięty, świeżych 
  • 350 – 400 g cieciorki, ugotowanej 
    lub 350 – 400 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 1 – 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego 
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 70 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrój na ćwiartki i rozłóż na papierze do pieczenia. Oliwę z oliwek zmieszaj z solą i tymiankiem – posmaruj warzywa i piecz w piekarniku ok. 20 min.

W czasie, gdy warzywa są w piekarniku, zrób falafele (przepis na ok. 16 – 18 sztuk).

Cebulę, czosnek i zioła wrzuć do malaksera i zblenduj ale nie na gładką masę. Dodaj ciecierzycę, mąkę i przyprawy oraz proszek do pieczenia – zblenduj zostawiając grudki. Możesz do tego alternatywnie użyć maszynki do mielenia mięsa.

Uformuj małe kotleciki i smaż na patelni na oleju (nie na maśle klarowanym – przecież to wegański obiad) aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony. Możesz je również upiec w piekarniku – jednak smażone smakują lepiej. 

Sałatka z roszponki

  • 40 gr sałaty roszponka
  • Garść Pomidorków koktajlowych
  • Papryka żółta lub czerwona
  • Garść pestek z dyni
  • Oliwa z oliwek
  • Cytryna i sól

Sałatę włóż do miski, pomidorki przekrój na pół, paprykę pokrój w kostkę, wszystko dodaj do sałaty, posyp pestkami dyni. Dopraw solą, skrop cytryną i oliwą.

Wegański obiad gotowy w ok. 30 min – smacznego!