Lubimy kuchnię włoską, grecką czy francuską a podróżując poznajemy również nowe smaki. Czy kuchnia wegańska musi być zarezerwowana dla tych którzy nie jedzą mięsa i produktów odzwierzęcych? Wydaje mi się, a nawet jest przekonana, że nie!
Każdy z nas może zaprosić do swojego menu same warzywa i jeść pełnowartościowy, zdrowy i ekologiczny posiłek. We wszystkich stołówkach, na wyjazdach, piątki kojarzą nam się z rybą na obiad. Często ryba króluje w piątek także na naszych stołach.
A gdyby tak rybkę zjeść w czwartek lub inny dzień tygodnia, a piątki zrobić sobie wegańskie i przekonać się, że jest to kuchnia smaczna, pożywna a do tego szybka w przygotowaniu?
Chciałam Wam zaproponować, aby w każdy piątek gotować wegańsko i przekonać swoich najbliższych do tej kuchni. Bo jest ona ekologiczna, zdrowa, niedroga i pożywna.
Pierwsza propozycja.
Falafele z pieczonymi warzywami i sałatką z roszponki.
Co będzie potrzebne?
- 200 g białej cebuli
- 5 ząbków czosnku
- Garść kolendry, świeżej
- Garść natki pietruszki, świeżych
- Garść liści mięty, świeżych
- 350 – 400 g cieciorki, ugotowanej
lub 350 – 400 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy - 1 – 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 70 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrój na ćwiartki i rozłóż na papierze do pieczenia. Oliwę z oliwek zmieszaj z solą i tymiankiem – posmaruj warzywa i piecz w piekarniku ok. 20 min.
W czasie, gdy warzywa są w piekarniku, zrób falafele (przepis na ok. 16 – 18 sztuk).
Cebulę, czosnek i zioła wrzuć do malaksera i zblenduj ale nie na gładką masę. Dodaj ciecierzycę, mąkę i przyprawy oraz proszek do pieczenia – zblenduj zostawiając grudki. Możesz do tego alternatywnie użyć maszynki do mielenia mięsa.
Uformuj małe kotleciki i smaż na patelni na oleju (nie na maśle klarowanym – przecież to wegański obiad) aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony. Możesz je również upiec w piekarniku – jednak smażone smakują lepiej.
Sałatka z roszponki
- 40 gr sałaty roszponka
- Garść Pomidorków koktajlowych
- Papryka żółta lub czerwona
- Garść pestek z dyni
- Oliwa z oliwek
- Cytryna i sól
Sałatę włóż do miski, pomidorki przekrój na pół, paprykę pokrój w kostkę, wszystko dodaj do sałaty, posyp pestkami dyni. Dopraw solą, skrop cytryną i oliwą.
Wegański obiad gotowy w ok. 30 min – smacznego!