Warzywa są różnokolorowe, wzbogacają nasz jadłospis, dostarczają witamin i minerałów. Warzywa są ważne na naszym talerzu – okazuje się jednak, że kolor ma znaczenie.
Dziś chciałam przybliżyć, dlaczego warto jeść zielone warzywa – co takiego kryje się za tym pięknym kolorem i czemu jest takie ważne?
Jakie mamy zielone warzywa?
- szpinak (żelazo, witaminy C, A i B2, magnez, jod, wapń i fosfor)
- roszponka (witaminy C, B6, A, kwas foliowy, wapń)
- rukola (witaminy K, C, wapń, magnez, potas, żelazo)
- jarmuż (witaminy: A, B1, B2, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, potas)
- brukselka (witaminy: A, C, E, K, żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, selen oraz potas)
- zielona natka pietruszki (witamina C, kwas foliowy, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź)
- szczypior (witaminy: C, B1 i B2, karoten, kwas foliowy, potas, sód, magnez, wapń, fosfor)
- szczaw (witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo)
- szparagi (witaminy C i E link do tekstu o szparagach)
- koperek (witamina C, A, magnez i żelazo)
- brokuły (witaminy C, A, K, B1, B2 i PP, wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor)
Zobaczcie, ile w tych warzywach jest witamin i soli mineralnych, które pomagają regulować nasz układ trawienny, odżywiają nasze jelita i wspomagają naszą odporność.
Powyższe powody powinny skłonić Was do tego, aby sięgnąć po ten właśnie kolor warzyw.
Wszystkie uwielbiam. A do tego są smaczne i mają chlorofil – który jest barwnikiem transportującym tlen i witaminy, dzięki temu nasz organizm jest dotleniony, lepiej wygląda nasza cera i mamy więcej energii.
Zielone przepisy.
Zielony koktajl mocy.
- 150 g jarmużu lub szpinaku
- ½ l wody
- 1 awokado
- 100 g płatków owsianych
- ¼ cytryny
- 1 cm imbiru
- 4 suszone morele
Wszystko zmiksuj i gotowe!
Pieczona Brukselka – godna polecenia również dla tych, którzy nie jedzą wersji gotowanej
- ½ kg brukselki
- Sól
- Oliwa z oliwek
- Tymianek
- Opcjonalnie miód
Brukselkę przekrój na pół i ułóż na papierze do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
Oliwę, tymianek, sól i (opcjonalnie miód) zmieszaj ze sobą, posmaruj lub obtocz pokrojoną brukselkę. Piecz ok. 20 minut.
Można podawać jako idealny dodatek do obiadu, ale również jako przekąska lub lekką kolację.