To cudowne zielone warzywo możemy jeść na surowo, dodawać do ciast, robić placki, pasztety, leczo i zupy. Ma wiele zastosowań w kuchni, ma też wiele wartości odżywczych, dlatego warto po nią sięgać. Ma neutralny smak więc łatwo ją doprawić na ostro, słono lub słodko.
Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna – powinna znaleźć się na talerzu osób chcących dbać o sylwetkę, mających problemy trawienne, wrzodowe i jelitowe.
Posiada niski indeks glikemiczny – po jej spożyciu poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie – dlatego jest polecana osobom z cukrzycą lub insulinoopornością.
Cukinia wzmacnia naszą odporność i organizm zwalcza szybciej infekcje.
Cukinia jest warzywem dyniowatym, lecz ma najwięcej z nich wszystkich witamin i wartości odżywczych, takich jak: potas, żelazo, magnez, fosfor, jod, witaminy: C, K, PP, B1 i beta karoten.
Cukinię można wprowadzać do jadłospisu już półrocznych dzieci ze względu na lekkostrawność, ale również nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Obecnie mamy sezon na cukinie więc wykorzystajmy ją w naszej kuchni.
Makaron z cukinią i pestkami dyni.
- 1 cukinia ok 500 gr
- Cebula
- Ząbek czosnku
- 1 pierś z kurczaka – opcjonalnie
- Makaron typu papardele
- Masło klarowane lub inna oliwa do smażenia
- Pestki dyni
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek posiekaj, podgrzej na oliwie lub maśle, dodaj pokrojoną pierś z kurczaka, podduś. Pokrój w pół talarki cukinię i dodaj do reszty składników na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj, pestki dyni upraż na patelni, posiekaj pietruszkę.
Wszystkie składniki wymieszaj i obiad gotowy w 20 minut!
Placki z cukinii z dipem z białego serka
- 20 g cebuli szalotki
- 80 g pora, tylko białej części, pokrojonego na 4 cm kawałki
- 2 cukinie średniej wielkości
- 20 g masła klarowanego
- 120 g mąki pszennej, pełnoziarnistej lub orkiszowej
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany, 36% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Szalotkę i por pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle klarowanym. Cukinię zblendować w blenderze i dodać do podduszonej cebulki i pora – doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut.
Pozostałe składniki (mąkę, jajka i śmietanę) dodać do masy na patelni i dokładnie wymieszać lub użyć do tego blendera. Doprawić do smaku.
Można smażyć na suchej patelni jako placki, kilka minut na jednej i na drugiej stronie, lub piec w piekarniku, w 180 st. C, na papierze do pieczenia przez ok .15 minut, jako małe placuszki.
Podawać z dipem z białego serka:
- Garść zielonej pietruszki lub / i bazylii
- 250 g białego twarogu
- 1 opakowanie jogurtu (może być grecki)
- Sól i pieprz do smaku.
Pietruszkę i bazylię posiekać, wymieszać z twarogiem i jogurtem doprawić solą i pieprzem. Wymieszać lub zblendować.
Nadaje się idealnie na II śniadanie lub lekką kolację. Można też zabrać na wyprawę rowerowa lub górską – wtedy bez dipu.
PISTO – warzywny gulasz
- 150 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 150 g żółtej papryki, pokrojonej na kawałki
- 300 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 100 g oliwy z oliwek
- 500 g pomidorów, pokrojonych na kawałki, bez skóry, świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Natka pietruszki
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podduś na 2 łyżkach oliwy, papryki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli – podduś. Pokrój cukinię w talarki i dorzuć do warzyw.
Dodaj resztę oliwy – duś do miękkości doprawiając solą i pieprzem do smaku. Pomidor sparz i obierz ze skóry – pokrój w kostkę dodaj do warzyw – przykryj i duś, aż warzywa zmiękną.
Posyp natką pietruszki, podawaj z chlebem, ryżem lub kaszą.