Lato w tym roku było dość suche, ale nie upalne. Dopiero w sierpniu odczuwamy wyraźną zmianę i gdy upały zawitały do nas na dobre, wszyscy zastanawiają się jak się schłodzić? Napoje i co ciekawe, również nasz talerz, mogą nam pomóc w tym trudnym dla naszego organizmu czasie.

To, że należy pić jest oczywiste i ciągle sięgamy do lodówki, aby się napić czegoś zimnego – ale pamiętajmy, że najlepsza jest woda, a nie słodkie gazowane napoje – takim piciem się nie schłodzimy, i nie nawodnimy – wypijemy tylko puste kalorie i podniesiemy sobie ciśnienie, a podniesione ciśnienie spowoduje, że będzie nam jeszcze cieplej i koło się zamyka.

Odwodnieni nie mamy siły, boli nas głowa, jesteśmy marudni i zmęczeni.

Dla tych którzy mają problem z piciem wody mam propozycję lemoniady:

  • Woda
  • Plastry cytryny, plastry ogórka zielonego
  • Listki mięty
  • Lód
  • Łyżka miodu opcjonalnie
  • Można również do smaku dodać inne owoce, takie jak: arbuz, melon, maliny, borówki.

Lemoniada

Jedzenie na naszych talerzach powinno być oparte głównie na świeżych warzywach i owocach, jogurtach, kefirach. Te produkty nawadniają organizm i w naturalny sposób schładzają. 

Produkty na naszym talerzu powinny być lekkostrawne, nieprzetworzone, kolorowe i smaczne. Doprawione świeżymi ziołami skropione cytryną i oliwą.

Zielone warzywa takie jak sałata, szpinak, fasolka, cukinia, ogórek mają w sobie dużo wody i ich spożywanie w czasie upałów pomaga nam nawodnić organizm. Tym samym organizm wkłada mniej energii i ciepła do ich trawienia, dzięki czemu nie obciążamy układu pokarmowego i nie wywołujemy efektu dodatkowego rozgrzania organizmu. 

Należy jednak pamiętać, że aby zachować właściwości chłodzące i zdrowotne warzyw, najlepiej podawać je surowe lub ewentualnie poddane krótkiej obróbce termicznej.

W czasie upałów, dobrze jest też zamienić słodkie desery i przekąski na owoce, takie jak: arbuz, jagody, jabłka, maliny – duża zawartość wody w tych owocach nawadnia, a tym samych schładza nasz organizm. 

Owocowe koktajle czy lekkie smoothie też są wskazane w upalne dni. 

Ciepłych dni w tym roku nie jest za dużo, cieszmy się zatem tym co mamy i eksperymentujmy z lekkimi posiłkami.

Pamiętajmy też, że duża ilość warzyw i owoców na naszym talerzu pomaga budować naszą odporność i wspierać florę bakteryjną jelit – dlatego to bardzo ważne co pojawia się na naszych talerzach.

Propozycja kilku lekkich, szybkich i wspierających naszą odporność posiłków poniżej.

Sałatka z fasolki szparagowej – pomysł na lunch lub kolację

  • ½ kg fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
  • 2 pomidory 
  • ¼ opakowania sera feta
  • ½ pęczka pietruszki
  • Cytryna, oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku.

Fasolkę ugotuj. Pomidory pokrój w kostkę, fetę pokrusz, a pietruszkę posiekaj. Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku, skrop oliwą i cytryną.

Sałatka makaronowa – na lunch, kolacje lub nad wodę

  • Garść makaronu typu kokardki lub jakie lubisz
  • 3 garście sałaty roszponka lub rukola lub szpinak lub inna
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • Natka pietruszki
  • Ser typu feta lub inny jaki lubisz np. mozzarella 
  • Oliwa z oliwek, cytryna, sól i pieprz.

Makaron gotujesz, sałatę wkładasz do miski dodajesz pokrojony pomidor, ogórek, posiekaną natkę pietruszki, dodajesz makaron i ser – doprawiasz cytryną, oliwą, solą i pieprzem.

Prosty obiad

 Ziemniaczki z koperkiem, mizeria i jajko sadzone – do tego kubek kefiru.

Szybki chłodnik

  • 2 opakowania dużego kefiru i 1 jogurt grecki
  • 5 ogórków gruntowych
  • Pęczek rzodkiewki
  • Cebulka ze szczypiorkiem
  • Pęczek koperku
  • Jajko na twardo 

Kefir i jogurt wlewamy do miski dodajemy pokrojone drobno ogórki i rzodkiewkę, posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z jajkiem na twardo.