Dieta to niefortunne słowo. „Przechodzę na dietę” – czyli co? Jem mniej? Nie jem nic? Jem same niedoprawione i niedobre rzeczy? Moje życie się kończy! Dzisiaj obchodzimy „Dzień bez Diety”.  Czyli świętujemy powrót do normalności?

Zazwyczaj takie mamy skojarzenia jak słyszymy słowo dieta. A przecież dieta – to wszystko to co jemy i pijemy w ciągu dnia. Czyli ten dzień można świętować jak każdy inny? Na przykład pizzą?

Owszem – zrób ją własnoręcznie lub zamów w dobrej restauracji (teraz można na wynos). Nie jedz mrożonej pizzy z mnóstwem ulepszaczy, konserwantów i innych chemicznych dodatków. Taka może Ci zaszkodzić i pod względem wagi i zdrowia.

A co z hamburgerami czy frytkami? Śmiało – zrób frytki w domu z ziemniaków, batatów lub innych warzyw korzeniowych.  Hamburgera zrób z mięsa przyrządzonego w domu z mnóstwem warzyw, takich jak ogórek kiszony, sałata, pomidor. Dodaj sos który również wykonasz własnoręcznie w domu. 

Wygląda na to, że dieta, nie musi się kojarzyć z listkiem sałaty i ze smutnym dniem. Jak przemyślimy temat, zadbamy o produkty, to jesteśmy w stanie jeść to co lubimy i trzymać wagę, a do tego dbać o swoje zdrowie i odporność.

Posiłki przygotowane ze świeżych produktów w domu, mają błonnik, witaminy i inne makro i mikroelementy, które są nam potrzebne. Kontrolujemy ilość soli oraz ilość tłuszczu. 

Poniżej przepis na pyszną Lasagne – kto by pomyślał, że na diecie można jeść coś takiego!

Lasagne

  • 1/2 opakowania płatów do lasagni, których nie trzeba gotować
  • 1 pasata pomidorowa lub pomidory w zalewie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Ok. 25 plastrów szynki drobiowej np. z indyka
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego
  • Ser mozzarella – 1 opakowanie
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sok z cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia

Cebule i 2 ząbki czosnku posiekaj i podduś na 1 łyżce masła lub innego tłuszczu na patelni, dopraw solą, dodaj oregano i bazylie – dodaj pasatę pomidorową lub pomidory w zalewie – duś, aż powstanie gęsty sos.

W tym samy czasie na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i dodaj szpinak, (zamrożony więc poczekaj aż się rozmrozi) a następnie dodaj 1 ząbek czosnku, sól i gałkę muszkatołową do smaku.

Na dnie garnka żaroodpornego rozprowadź po dnie sos pomidorowy, połóż płaty lasagni, na to połóż plastry szynki, polej sosem i znowu płaty lasagni, plastry szynki i sos i tak kilka warstw wg uznania.

Na samą górę połóż szpinak, potem płaty lasagni i pokrojony w plastry ser mozzarella.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz ok. 30 min.

Już tylko taką lasagne będziesz robić w przyszłości. 

Świętujmy Dzień bez Diety!