Tegoroczne święta będą zupełnie inne. #zostańwdomu będzie ich główną myślą przewodnią.
Nie będziemy pewnie stać w kuchni i wygotowywać świątecznych potraw, zadbajmy jednak o klimat i kilka świątecznych przysmaków. Pasztet, mazurek oraz pisanki, na pewno znajdą się na moim stole.
Przygotowałam kilka propozycji, które możesz wykorzystać i poeksperymentować w kuchni. Wykorzystaj większość produktów, które masz w domu w ramach zapasów. Jeśli zapasy się skurczyły, to większość potrzebnych produktów do tych przepisów, możesz kupić w osiedlowym sklepiku.
Wege pasztet z ciecierzycy
- ½ szklanki oliwek zielonych
- ½ szklanki suszonych pomidorów z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka pietruszki lub koperku
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- sok z cytryny – ok. 2 łyżki
- szczypta pieprzu czarnego
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze lub malakserze na gładką masę, ewentualnie dopraw do smaku solą lub pieprzem. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku ok, 1 godziny, w temperaturze 180 st. C.
Gotowanie ciecierzycy: namocz ciecierzycę na 12 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie dobrze ją wypłucz i ugotuj przez ok. 30 min., soląc na końcu gotowania.
Szybki Mazurek
Spód mazurka
- kostka masła
- 300 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 jajko
- 1 torebka cukru waniliowego
Masło podziel na małe kawałki, dodaj resztę produktów i zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż na 30 min. do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C z termoobiegiem. Ciasto przełóż do prostokątnej formy lub blaszki do tarty. Piecz ok. 20 min.
Masa do mazurka
- 200 g masła orzechowego
- 5 łyżek syropu klonowego lub miodu
- sok z cytryny
Wszystkie produkty wymieszaj na gładka masę i wyłóż na upieczone ciasto.
Włóż mazurek do lodówki, aby masa stężała. Udekoruj migdałami, orzechami i suszonymi morelami.
Kiełki pełne zdrowia i witamin, ze słoika
- 1 łyżka soczewicy zielonej lub ciecierzycy
- słoik
- gaza lub lniana ściereczka
Nasiona włóż do słoika i zalej wodą – zostaw na całą noc. Wodę odlej przepłucz ziarna i zostaw w słoiku przykrytym gaza lub lnianą ściereczką. 2 razy dziennie przelewaj ziarna wodą. Po 2 dniach zaczną kiełkować. Do Świąt będziesz mieć pyszne i zdrowe kiełki.