W ramach akcji „Gotujemy z puszki” dzisiejsza propozycja to „Fasolka po bretońsku w wersji wege”.

Czas przygotowania: do 45 minut

Składniki na 6 – 8 porcji

  • 500 g fasoli typu Jaś
  • 1 cebula
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • olej roślinny do smażenia lub masło klarowane
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie

Fasolę namocz w garnku przez ok 12h. Odlej wodę i dobrze wypłucz fasolę. Fasolę ugotuj w osolonej wodzie z listkiem laurowym do miękkości. 

Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, lub masło klarowane dodaj cebulę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Duś do czasu, aż cebula się zeszkli. Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj do cebuli. Duś ok 10 min.

Do podsmażonej cebuli dodaj wszystkie pozostałe składniki, poza fasolą. Dokładnie wymieszaj i dusś przez 5 minut, następnie dodaj fasolę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. 

Najlepiej spożywać z pełnoziarnistym pieczywem.

Smacznego!