W ramach akcji „Gotujemy z puszki” dzisiejsza propozycja to „Risotto z soczewicą”.
Do przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
- 1 szklanka ryżu do risotto
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- ½ litra szklanki bulionu
- 1 cebula
- 2 duże pieczarki (opcjonalnie)
- pół bakłażana lub cukinii (opcjonalnie)
- garść oliwek
- 2 łyżki masła klarowanego
Jak przygotować?
1 łyżkę masła rozpuszczamy w garnku i wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy ryż do risotto i szklimy, aż będzie przeźroczysty. Dodajemy soczewicę i zalewamy połową porcji bulionu, po odparowaniu dolewamy stopniowo resztę.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy pokrojonego drobno bakłażana lub cukinię, i pieczarki, przyprawiamy pieprzem i solą, smażymy do pierwszego puszczenia soków i dodajemy pokrojone drobniutko oliwki.
Jak ryż do risotto będzie już miękki i wchłonie bulion dodajemy składniki z patelni i mieszamy.
Podajemy posypane zieloną pietruszką.
Smacznego!