Zapasy przez wielu zrobione. Nadwyżkowy ryż czy kasza kupione a z uwagi na koronawirusa, część osób postanawia dodatkowo kupować produkty z długim terminem przydatności w puszce. Do tego w naszych koszykach znalazły się jeszcze soczewica, ciecierzyca i fasola. Super zdrowe produkty, które niestety rzadko goszczą w naszym jadłospisie. A szkoda, może teraz się do nich przekonacie? Produkty strączkowe to cudowny zamiennik białka zwierzęcego, posiadają witaminy z grupy B oraz błonnik. Są syte, zdrowe i wspierają nasza florę bakteryjną jelit – czyli mają duży wpływ na naszą odporność!
Sytuacja może być sporym wyzwaniem dla niektórych osób więc spieszę z propozycjami. Dzisiaj proponuję curry z ciecierzycy.
Co będzie potrzebne?
- 1 cebula
- 5 g masła klarowanego lub oliwy
- 1 puszka lub słoik ciecierzycy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki przypraw Garam Masala (opcjonalnie)
- 400 ml mleczka kokosowego
1 cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do rozpuszczonego tłuszczu. Dodaj przyprawy typu curry, kurkuma i Garam Masala, zamieszaj aż poczujesz aromat. Ciecierzycę odcedź z zalewy i dodaj do cebuli z przyprawami. Wszystko zalej mleczkiem kokosowym, dopraw odrobiną cytryny do smaku, dodaj sól.
Podawaj z ugotowanym ryżem lub kaszą.
Smacznego!