Dużo się mówi obecnie o odporności w kontekście koronawirusa Covid-19. Jest ona kluczowa w walce z wirusami i bakteriami. Odporność to nie jest coś co można sobie zapewnić z dnia na dzień. Na to składa się wiele czynników: ruch, dieta, styl życia, sen.

Pracując z moimi klientami zwracam dużą uwagę, aby ich dieta była zbilansowana, aby znajdowały się w niej produkty, które wspierają odporność. 

Każdy moment jest dobry, aby do swojego jadłospisu wdrożyć produkty i dania wpierające nasz układ odpornościowy.

Jednym z takich dań może być „Sałatka na odporność”.

Ta sałatka idealnie nadaje się do pracy na lunch, na kolacje lub jako dodatek do obiadu.

Do sałatki potrzebujemy:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 ogórek zielony
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 garście liści szpinaku lub rukoli  
  • garść orzechów – tych które lubisz

Do dresingu potrzebujemy:

  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki pietruszki zielonej
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Kaszę ugotuj jednak pamiętaj, aby przed ugotowaniem dobrze ją wypłukać pod bieżącą wodą.

Ogórki kiszone i zielone pokrój w kostkę lub pół-talarki, paprykę pokrój w kostkę, wszystko wymieszaj z ugotowaną kaszą, dodaj szpinak lub rukolę. Orzechy upraż na patelni i dodaj do sałatki.

Dresing:

Czosnek rozgnieć, dodaj sól do smaku, dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj lub zblenduj. Dodaj do sałatki.

Gotowe!