Dużo się mówi obecnie o odporności w kontekście koronawirusa Covid-19. Jest ona kluczowa w walce z wirusami i bakteriami. Odporność to nie jest coś co można sobie zapewnić z dnia na dzień. Na to składa się wiele czynników: ruch, dieta, styl życia, sen.
Pracując z moimi klientami zwracam dużą uwagę, aby ich dieta była zbilansowana, aby znajdowały się w niej produkty, które wspierają odporność.
Każdy moment jest dobry, aby do swojego jadłospisu wdrożyć produkty i dania wpierające nasz układ odpornościowy.
Jednym z takich dań może być „Sałatka na odporność”.
Ta sałatka idealnie nadaje się do pracy na lunch, na kolacje lub jako dodatek do obiadu.
Do sałatki potrzebujemy:
- 50 g kaszy jaglanej
- 3 ogórki kiszone
- 1 ogórek zielony
- ½ papryki czerwonej
- 2 garście liści szpinaku lub rukoli
- garść orzechów – tych które lubisz
Do dresingu potrzebujemy:
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki pietruszki zielonej
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Kaszę ugotuj jednak pamiętaj, aby przed ugotowaniem dobrze ją wypłukać pod bieżącą wodą.
Ogórki kiszone i zielone pokrój w kostkę lub pół-talarki, paprykę pokrój w kostkę, wszystko wymieszaj z ugotowaną kaszą, dodaj szpinak lub rukolę. Orzechy upraż na patelni i dodaj do sałatki.
Dresing:
Czosnek rozgnieć, dodaj sól do smaku, dodaj posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj lub zblenduj. Dodaj do sałatki.
Gotowe!