Smak Nutelli kojarzy się nam z dzieciństwem. Pamiętam, jak zakradałam się do szafki w kuchni, aby wyjadać ją łyżeczką. Nie miałam wtedy jednak świadomości, że jem sam cukier, tłuszcze trans, mleko w proszku – czyli same puste i niezdrowe kalorie.

Już od dawna nie patrzę nawet na półkę w sklepie w tamta stronę, a mojej rodzinie serwuję domową nutellę, do smarowania chleba lub np. do naleśników, ale jej skład jest w pełni naturalny i dodaje nam energii i zdrowia.

Oto przepis:

  • 1 szklanka orzechów laskowych bez skórki (mogą być prażone)
  • 1 szklanka mleka np. krowiego/roślinnego;
  • 12 daktyli bez pestek;
  • 1 kopiasta łyżka kakao naturalnego;

Daktyle moczymy w gorącej wodzie ok. 30 min. Odlewamy wodę. 

Do blendera wrzucamy: orzechy i mielimy je na mąkę, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do słoika i krem orzechowo – czekoladowy gotowy. 

Idealny do gofrów, naleśników, jedzenia łyżeczką prosto ze słoika.

Orzechy laskowe pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Magnez oraz witaminy z grupy B, zmniejszają wzmożone napięcie nerwowe i zmęczenie psychiczne.

Daktyle są bogate w błonnik. Warto zwrócić uwagę na liczne antyoksydanty, związki mineralne, w tym przede wszystkim potas, wapń i witaminy.

Kakao – działa przeciwzapalnie. 

Teraz rozumiecie, dlaczego warto zrobić nutellę samemu w domu.

Smacznego! Warto ją jeść nie tylko w tym dniu!