7 listopada to „Dzień Kotleta Schabowego”.  8 listopada to natomiast „Międzynarodowy Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania”. Jak zatem połączyć te dwa święta?

Gotowanie w domu ma wiele zalet: wiemy z czego robimy posiłek, jest taniej, dzięki wspólnym posiłkom budujemy więź i bliskość z rodziną i bliskimi. 

Fakt, że kotlet schabowy ze zdrowiem nam się nie kojarzy ale wszyscy, którzy zaczynają się zdrowo odżywiać, wyrzucają go ze swojej diety, a potem w ukryciu o nim śnią i marzą.

Jak zatem pozostawić ten tradycyjny polski posiłek w swoim menu, a czuć się po nim dobrze i mieć poczucie, że jemy zdrowo? 

Po pierwsze: jedząc schabowego zjadajmy dużo surowych warzyw. Dzięki temu nasz organizm łatwiej poradzi sobie z trawieniem. 

Po drugie: upiecz schabowego w piekarniku bez panierki, ale jeśli nie wyobrażasz sobie kotleta schabowego bez panierki, zamień ją na wersję z płatków owsianych lub kukurydzianych zamiast z tartej bułki. Możesz tez obtoczyć kotlet w zmielonych migdałach lub w panierce ze zmielonej ciecierzycy (można kupić gotowe). 

Dzięki temu Wasz kotlet będzie miał błonnik, a także  witaminy z grupy B. Schab pieczony zawiera również potas, który obniża ciśnienie krwi i jest polecany osobom mającym problemy z ciśnieniem. 

Odchudzasz w ten sposób swój kotlet o ok. 25%.

Jak przygotować?

Kotlet rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem, obtocz w jajku i w płatkach kukurydzianych lub owsianych lub innej panierce, włóż do rozgrzanego do 200 st. piekarnika na ok. 20 min. 

——————————————————————————————

Dla osób nie jedzących mięsa lub lubiących eksperymentować w kuchni proponuję szybkie i pełne aromatu Ziołowe Kotleciki Falafel.

Co będzie potrzebne?

  • 1 biała cebula, 
  • 3 – 4 ząbki czosnku 
  • 15 g liści natki pietruszki, świeżych 
  • 5 – 10 g liści mięty, świeżych (opcjonalnie)
  • 350 – 400 g ciecierzycy, ugotowanej, lub z zalewy
  • 1 – 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego 
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 60 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek, pietruszkę i miętę – zblenduj. Dodaj ciecierzycę, przyprawy i mąkę – zblenduj na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj trochę mąki. Z powstałej masy uformuj małe kotleciki, które możesz usmażyć na patelni lub upiec w rozgrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. 20 min. 

Podawaj z ulubioną sałatką i jogurtem naturalnym, lub z ziemniakami i surówką. 

Smacznego!