Dynia to nieodzowny element dekoracji Halloweenowej. Warto jednak miąższ z dyni wykorzystać w kuchni i zrobić z niej przepyszne dania.
Dynia ma mało kalorii i dużo składników odżywczych i mineralnych: 100 g dyni zawiera połowę zalecanej dziennej dawki witaminy A. Co więcej, znajduje się w niej również wiele witamin z grupy B – B1, B2, B6 i B9 oraz witaminy C i E. Dynia jest też bogata w potas wapń, fosfor. Jest też świetnym źródłem białka i błonnika.
Dynia mimo swojej niskiej kaloryczności (28 kcal w 100 g), posiada wysoki indeks glikemiczny – 75. Muszą na nią w swojej diecie uważać osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.
Dobra wiadomość jest taka, że indeks glikemiczny można obniżyć.
Poniżej przepis na warzywny gulasz z dynią, który jest lekki, syty, pełen smaku i aromatu, o niskim indeksie glikemicznym. Jest fantastyczną alternatywą dla gulaszu mięsnego.
Wegeteriański Gulasz ala Tadżin z dynią:
Ilość porcji: 6 | 1 porcja ma ok. 360 kcal
Co będzie potrzebne?
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry zmielonej
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 15 g imbiru, świeżego korzenia, obranego, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku
- 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 300 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w kostkę
- 150 g marchewki, pokrojonej w plastry
- 150 g zielonej fasolki szparagowej,
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 250 g wody
- sól
- 180 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki lub słoika odsączonej z zalewy
- Natka pietruszki, świeża drobno pokrojona
- 250 g kaszy kuskus lub innej kaszy
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, rozgnieć ząbki czosnku, zetrzyj imbir lub bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i uduś cebulę, czosnek i imbir, dodając: nasiona kminu, zmielone nasiona kolendry, kardamon – wymieszaj. Dodaj paprykę, dynię, marchewkę i fasolkę szparagową – podlej wodą ok. 150 ml i duś na patelni – dopraw solą do smaku. Dodaj pomidory z puszki. Wszystko powinno zmięknąć, ale być chrupiące. Na koniec duszenia dodaj cynamon i ciecierzycę odsączoną z zalewy.
Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z kaszą kuskus lub inną Twoja ulubioną.
Smacznego!