Bajgiel stanowi idealną bazę śniadania, lunchu lub kolacji a poniżej podaję przepis jak zrobić go w domu.

Składniki

  • 1 jajko 
  • 100 g mleka 
  • 25 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 5 g cukru  
  • 1 łyżeczka soli 
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych 
  • 650 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 250g wody, ciepłej
  • 1 białko, roztrzepane, do posmarowania bajgli
  • mak, sezam lub czarnuszka – ilość do posypania bajgli

Mąkę wsyp do miski. Mleko wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem, wlej do miski z mąką. Wymieszaj łyżką składniki, następnie dodaj jajko i olej. Zagniataj ciasto aż będzie jednolite i gładkie.

Ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 min.

Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 12 kawałków, uformuj z nich kule ok. 3 cm. Z każdej kuli uformuj wałek o długości ok. 15 cm. Każdy wałek skręć ruchem spiralnym i złącz na końcach, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę, zachowując ok. 5 cm odstępy. Bajgle posmaruj roztrzepanym białkiem, posyp makiem lub sezamem lub czarnuszką

Piecz 20-25 min (200°C).

Aby bajgle były bardziej puszyste, a ich skórka lśniąca, po uformowaniu przed pieczeniem możesz je krótko obgotować. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem 2-3 łyżeczek cukru. Bajgle ostrożnie kładź na gotującą się wodę tak, by nie nachodziły na siebie i gotuj partiami po ok. 1 min. Obgotowane bajgle ostrożnie wyjmij za pomocą trzonka drewnianej łyżki i kładź na przygotowanej wcześniej blasze. Następnie za pomocą pędzelka posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp makiem lub sezamem lub czarnuszką. 

Bajgle podawaj z ulubioną pastą, sałatą i innymi warzywami. Możesz też zjeść na słodko. 

Smacznego!