Lato w tym tygodniu nas opuściło, dlatego na wspomnienie lata proponuje wegański Słoneczny pudding z tapioki na mleczku kokosowym. Pełen smaku, ze świeżym mango – totalny sztos!
Potrzebujesz tylko kilka składników, najważniejsza jest tapioka w formie kuleczek, do kupienia w sklepach lub na stoiskach ze zdrową żywnością.
Tapioka jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu oraz cholesterolu. Posiada witaminę B6 oraz A i kwas foliowy. Bogata w błonnik i składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód). W jej składzie można znaleźć skrobię oporną, która wspomaga układ pokarmowy.
Do zrobienia Słonecznego Puddingu potrzebujesz:
- 400 g mleka kokosowego
- 200 g wody
- 70 – 90 g syropu klonowego lub z agawy
- 100 g tapioki, drobnej
- 1 dojrzałe mango
Najpierw namocz tapiokę w letniej wodzie, po kilku minutach wypłucz i odlej wodę. W międzyczasie zagotuj wodę w rondelku i dodaj tapiokę po jej namoczeniu. Gotuj na średnim ogniu mieszając i uważając, aby tapioka nie przywarła do dna garnka. Tapioka będzie gotowa w momencie, gdy wszystkie kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste, co powinno nastąpić po kilkunastu minutach.
Kiedy perełki staną się przezroczyste, do rondelka dodaj mleczko kokosowe oraz syrop klonowy lub z agawy. Mango obierz i pokrój w drobna kostkę.
Pudding przełóż do salaterek i udekoruj mango.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!