Wegańskie potrawy pomagają nam stosować w diecie warzywa, które wspomagają nasze zdrowie i odporność. Powinniśmy jeść 3 porcje warzyw dziennie, nie mniej niż 500 gr. 

W takim razie, ile to jedna porcja? To ok 150 – 200 gr warzyw. Możemy sobie dzielić te porcje wg uznania. Oczywiście najlepiej będzie, jeśli warzywa pojawią się w każdym posiłku, ale czasem jest to trudne.  Jako porcję warzyw można potraktować szklankę soku, jednak tylko wtedy, gdy będzie on przygotowany samodzielnie: sok z marchewki, buraka, pomidorów, pietruszki – lub mix tych wszystkich warzyw. 

Przyprawy również wspomagają naszą odporność: kurkumę i imbir stosuję bardzo często w mojej kuchni. Te przyprawy mają działanie przeciwzapalne, oczyszczające wątrobę, poprawiające funkcjonowanie mózgu i zapobiegają starzeniu.

Na zdrowy początek weekendu, w ramach wegańskich piątków, proponuję pyszny pełen aromatu:

Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 160 g czerwonej cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 40 g oliwy z pestek winogron lub innej
  • 250g wody 
  • 120 g soczewicy
  • 5 pomidorów
  • ½ – 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego 
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej 
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka soli 
  • 250 g batatów, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 200 gr kaszy jęczmiennej pęczak

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj – na patelnię wlej olej i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i soczewicę. Pomieszaj. 

Dodaj bataty obrane i pokrojone w kostkę, dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, podlej wodą – duś ok 15 min.  Gotuj tak długo aż bataty i soczewica będą miękkie. Dopraw do smaku.

Ugotuj w tym czasie kaszę pęczak, zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

W ramach dodatkowej porcji warzyw możesz posypać natką pietruszki. 

Smacznego!