Pomarańczowy i żółty, to kolory mające w sobie pozytywną energię. Warzywa o tym kolorze poprawiają stan skóry i działają antynowotworowo. Mają zbawienny wpływ na wzrok i poprawiają pracę układu odpornościowego, a także regulują ciśnienie tętnicze.
Po ten kolor warzyw powinny sięgnąć osoby zmagające się z Hashimoto. Warzywa w tym kolorze zawierają witaminę A, która jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz hormonów tarczycy. Pomarańczowe i żółte warzywa zawierają też mnóstwo witaminy C, która pobudza aktywność białych krwinek, wzmacniając odporność. Są też bogate w beta-karoten, który mobilizuje przeciwciała, gdy organizm dotyka infekcja.
Pomarańczowe i żółte warzywa
Dynia – jesień to zdecydowanie jej czas; ma doskonałe właściwości wzmacniające żołądek i śledzionę. Bogata w witaminy: A, B1, B2, B6, C, E i K. Jej spożycie wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi. Zapobiega tym samym cukrzycy i poprawia profil lipidowy osób mających problem z cholesterolem.
Papryka żółta i pomarańczowa – bogactwo witamin C, A i E mają też sporo witamin z grupy B, te natomiast współodpowiadają za odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego: łagodzą stres, zapewniają równowagę psychiczną oraz poprawiają humor. Zawierają luteinę i zeaksantynę. Są to barwniki, niszczące wolne rodniki a co więcej, zbawiennie wpływają na nasze oczy.
Marchewka – najczęściej wybierane warzywo wśród Polaków. Bogata w witaminy A, E i C. Posiada składniki mineralne takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź i cynk.
Bataty – inaczej słodkie ziemniaki – coraz częściej goszczą na naszych stołach. Bogate w witaminy: C, A, E i K. Główne cechy tych bulw to relatywnie niska kaloryczność, niski indeks glikemiczny, lekkostrawność, silne działania przeciwutleniające.
Żółte pomidory – zawierają witaminę C i witaminy z grupy B. Są wykorzystywane w kuchni na całym świecie. Od czerwonych pomidorów różnią się tym, że mają delikatniejszą skórkę i nieco słodszy smak.
Żółto – pomarańczowa dieta działa antystresowo, ma właściwości pobudzające i rozweselające, oczyszcza krew i ułatwia trawienie.
Żółte szaleństwo na talerzu w przepisach.
Zupa krem z pieczonej dyni i pieczonych żółtych pomidorów
- 1 mała dynia Hokaido
- 4 pomidory żółte
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1,5 l bulionu
- 1 łyżeczka tymianku
- Sól
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- Szczypta kuminu
- Oliwa z oliwek
Dynie pokrój w ćwiartki usuwając pestki (możesz je wysuszyć i użyć do posypania nimi zupy), pomidory przekrój na pół. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Dynie i pomidory ułóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Oprósz solą, posyp tymiankiem, posmaruj oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku ok 20 min.
Cebule podduś w garnku dodając oliwę z oliwek, sól, paprykę wędzoną oraz kumin, pokrój marchewkę i duś z cebulą i przyprawami. Dodaj bulion warzywny. Gotuj, aż marchewka będzie miękka doprawiając ewentualnie do smaku.
Upieczone warzywa dodaj do wywaru.
Zmiksuj.
Możesz podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypanej uprażonymi pestkami z dyni.
Zapiekana Żółta Papryka z mielonym mięsem z indyka
- 4 żółte papryki
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej, może być też ryż lub kasza gryczana
- 4 żółte pomidory
- 1 żółta cukinia
- Kulka sera mozzarella
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Przygotowujemy papryki. Odcinamy wierzch i wydrążamy każdą z nich w środku, żeby pozbyć się pestek. Mięso mielone podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i przyprawiamy, cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do duszenia, pomidory obieramy ze skórki kroimy i dodajemy do mięsa i cukinii.
Kaszę lub ryż gotujemy i ugotowany dodajemy do farszu.
Wszystko chwilę dusimy doprawiając do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Nadziewamy każdą z papryk przygotowanym farszem i posypujemy mozzarellą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Smacznego!