Warzywa są różnokolorowe, wzbogacają nasz jadłospis, dostarczają witamin i minerałów. Warzywa są ważne na naszym talerzu – okazuje się jednak, że kolor ma znaczenie.

Dziś chciałam przybliżyć, dlaczego warto jeść zielone warzywa – co takiego kryje się za tym pięknym kolorem i czemu jest takie ważne?

Jakie mamy zielone warzywa?

  • szpinak (żelazo, witaminy C, A i B2, magnez, jod, wapń i fosfor)
  • roszponka (witaminy C, B6, A, kwas foliowy, wapń)
  • rukola (witaminy K, C, wapń, magnez, potas, żelazo)
  • jarmuż (witaminy: A, B1, B2, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, potas)
  • brukselka (witaminy: A, C, E, K, żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, selen oraz potas)
  • zielona natka pietruszki (witamina C, kwas foliowy, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź)
  • szczypior (witaminy: C, B1 i B2, karoten, kwas foliowy, potas, sód, magnez, wapń, fosfor)
  • szczaw (witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo)
  • szparagi (witaminy C i E link do tekstu o szparagach)
  • koperek (witamina C, A, magnez i żelazo)
  • brokuły (witaminy C, A, K, B1, B2 i PP, wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor)

Zobaczcie, ile w tych warzywach jest witamin i soli mineralnych, które pomagają regulować nasz układ trawienny, odżywiają nasze jelita i wspomagają naszą odporność. 

Powyższe powody powinny skłonić Was do tego, aby sięgnąć po ten właśnie kolor warzyw.

Wszystkie uwielbiam. A do tego są smaczne i mają chlorofil – który jest barwnikiem transportującym tlen i witaminy, dzięki temu nasz organizm jest dotleniony, lepiej wygląda nasza cera i mamy więcej energii.

Zielone przepisy.

Zielony koktajl mocy.

  • 150 g jarmużu lub szpinaku
  • ½ l wody
  • 1 awokado
  • 100 g płatków owsianych
  • ¼ cytryny
  • 1 cm imbiru
  • 4 suszone morele

Wszystko zmiksuj i gotowe!

Pieczona Brukselka – godna polecenia również dla tych, którzy nie jedzą wersji gotowanej

  • ½ kg brukselki
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
  • Tymianek
  • Opcjonalnie miód

Brukselkę przekrój na pół i ułóż na papierze do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 200 st. C.

Oliwę, tymianek, sól i (opcjonalnie miód) zmieszaj ze sobą, posmaruj lub obtocz pokrojoną brukselkę. Piecz ok. 20 minut. 

Można podawać jako idealny dodatek do obiadu, ale również jako przekąska lub lekką kolację.