To cudowne zielone warzywo możemy jeść na surowo, dodawać do ciast, robić placki, pasztety, leczo i zupy. Ma wiele zastosowań w kuchni, ma też wiele wartości odżywczych, dlatego warto po nią sięgać. Ma neutralny smak więc łatwo ją doprawić na ostro, słono lub słodko. 

Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna – powinna znaleźć się na talerzu osób chcących dbać o sylwetkę, mających problemy trawienne, wrzodowe i jelitowe. 

Posiada niski indeks glikemiczny – po jej spożyciu poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie – dlatego jest polecana osobom z cukrzycą lub insulinoopornością.  

Cukinia wzmacnia naszą odporność i organizm zwalcza szybciej infekcje. 

Cukinia jest warzywem dyniowatym, lecz ma najwięcej z nich wszystkich witamin i wartości odżywczych, takich jak: potas, żelazo, magnez, fosfor, jod, witaminy: C, K, PP, B1 i beta karoten. 

Cukinię można wprowadzać do jadłospisu już półrocznych dzieci ze względu na lekkostrawność, ale również nie odkładają się w niej metale ciężkie. 

Obecnie mamy sezon na cukinie więc wykorzystajmy ją w naszej kuchni.

Makaron z cukinią i pestkami dyni.

  • 1 cukinia ok 500 gr
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • 1 pierś z kurczaka – opcjonalnie
  • Makaron typu papardele 
  • Masło klarowane lub inna oliwa do smażenia
  • Pestki dyni
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Cebulę i czosnek posiekaj, podgrzej na oliwie lub maśle, dodaj pokrojoną pierś z kurczaka, podduś. Pokrój w pół talarki cukinię i dodaj do reszty składników na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj, pestki dyni upraż na patelni, posiekaj pietruszkę. 

Wszystkie składniki wymieszaj i obiad gotowy w 20 minut!

Placki z cukinii z dipem z białego serka

  • 20 g cebuli szalotki 
  • 80 g pora, tylko białej części, pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 20 g masła klarowanego
  • 120 g mąki pszennej, pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki śmietany, 36% tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Szalotkę i por pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle klarowanym. Cukinię zblendować w blenderze i dodać do podduszonej cebulki i pora – doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut. 

Pozostałe składniki (mąkę, jajka i śmietanę) dodać do masy na patelni i dokładnie wymieszać lub użyć do tego blendera. Doprawić do smaku.

Można smażyć na suchej patelni jako placki, kilka minut na jednej i na drugiej stronie, lub piec w piekarniku, w 180 st. C, na papierze do pieczenia przez ok .15 minut, jako małe placuszki.

Podawać z dipem z białego serka:

  • Garść zielonej pietruszki lub / i bazylii
  • 250 g białego twarogu
  • 1 opakowanie jogurtu (może być grecki)
  • Sól i pieprz do smaku.

Pietruszkę i bazylię posiekać, wymieszać z twarogiem i jogurtem doprawić solą i pieprzem. Wymieszać lub zblendować.

Nadaje się idealnie na II śniadanie lub lekką kolację. Można też zabrać na wyprawę rowerowa lub górską – wtedy bez dipu. 

PISTO – warzywny gulasz 

  • 150 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 150 g żółtej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 300 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 100 g oliwy z oliwek 
  • 500 g pomidorów, pokrojonych na kawałki, bez skóry, świeżych
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • Natka pietruszki

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podduś na 2 łyżkach oliwy, papryki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli – podduś. Pokrój cukinię w talarki i dorzuć do warzyw. 

Dodaj resztę oliwy – duś do miękkości doprawiając solą i pieprzem do smaku. Pomidor sparz i obierz ze skóry – pokrój w kostkę dodaj do warzyw – przykryj i duś, aż warzywa zmiękną. 

Posyp natką pietruszki, podawaj z chlebem, ryżem lub kaszą.