Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem. Rósł w ogródku u mojej babci i jego kwaśny smak bardzo mi odpowiadał, chociaż pamiętam, że babcia robiła tylko kompoty z rabarbaru, a okazuje się, że wykorzystać go można do wielu innych potraw. 

Rabarbar to warzywo i jemy tylko łodygi, liście nie nadają się do jedzenia.

Warto korzystać z tej sezonowej rośliny, ponieważ ma wiele cennych składników odżywczych. Jest źródłem witaminy C, E oraz A. Jedząc rabarbar, przyswajamy dosyć duże ilości fosforu oraz potasu. Ma działanie przeciwzapalne. Rabarbar jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. 

Ponadto ma właściwości przeczyszczające – tu matki karmiące powinny uważać, ponieważ składniki mogą przedostać się do mleka i maluszek może dostać biegunki. 

Jak jeszcze oprócz kompotu można wykorzystać rabarbar w kuchni?

Rabarbar pod kruszonką

  • 3 lub 4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 20 gr orzechów – jakie masz w domu
  • 20 gr masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 20 gr miodu lub syropu klonowego
  • Opcjonalnie 20 gr daktyli lub innych suszonych owoców

Rabarbar obierz i pokrój w 1,5 – 2 cm kawałki, ułóż w naczyniu żaroodpornym do tarty lub innym naczyniu do pieczenia. Pozostałe składniki włóż do blendera i zblenduj, aby powstała kruszonka. 

Posyp kruszonką rabarbar i wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 20 min. 

Owsianka z rabarbarem

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • Garść orzechów
  • 4 morele suszone
  • ½ szklanki mleka (może być roślinne)
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub coś do słodzenia np. miód

Rabarbar obierz i pokrój w kawałki – wrzuć na patelnię, aby go rozprażyć, dodając syrop klonowy lub inny „słodzik”. Posyp cynamonem. Praż do miękkości, ok. 6 min.

Płatki owsiane, orzechy, pokrojone suszone morele, umieść w miseczce i zalej wrzącą wodą. Poczekaj aż napęcznieją. Zalej mlekiem i dodaj uprażony rabarbar.  

Możesz uprażyć więcej rabarbaru aby mieć porcję na następny dzień. 

Smacznego!