Tegoroczne święta będą zupełnie inne. #zostańwdomu będzie ich główną myślą przewodnią. 

Nie będziemy pewnie stać w kuchni i wygotowywać świątecznych potraw, zadbajmy jednak o klimat i kilka świątecznych przysmaków. Pasztet, mazurek oraz pisanki, na pewno znajdą się na moim stole.

Przygotowałam kilka propozycji, które możesz wykorzystać i poeksperymentować w kuchni. Wykorzystaj większość produktów, które masz w domu w ramach zapasów. Jeśli zapasy się skurczyły, to większość potrzebnych produktów do tych przepisów, możesz kupić w osiedlowym sklepiku.

 

Wege pasztet z ciecierzycy

  • ½ szklanki oliwek zielonych
  • ½ szklanki suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka pietruszki lub koperku
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny – ok. 2 łyżki
  • szczypta pieprzu czarnego

Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze lub malakserze na gładką masę, ewentualnie dopraw do smaku solą lub pieprzem. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku ok, 1 godziny, w temperaturze 180 st. C.

Gotowanie ciecierzycy: namocz ciecierzycę na 12 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie dobrze ją wypłucz i ugotuj przez ok. 30 min., soląc na końcu gotowania.

Szybki Mazurek

Spód mazurka

  • kostka masła
  • 300 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 jajko
  • 1 torebka cukru waniliowego

Masło podziel na małe kawałki, dodaj resztę produktów i zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż na 30 min. do lodówki.

Piekarnik nagrzej do 180 st. C z termoobiegiem. Ciasto przełóż do prostokątnej formy lub blaszki do tarty. Piecz ok. 20 min. 

Masa do mazurka

  • 200 g masła orzechowego
  • 5 łyżek syropu klonowego lub miodu
  • sok z cytryny

Wszystkie produkty wymieszaj na gładka masę i wyłóż na upieczone ciasto. 

Włóż mazurek do lodówki, aby masa stężała. Udekoruj migdałami, orzechami i suszonymi morelami. 

Kiełki pełne zdrowia i witamin, ze słoika

  • 1 łyżka soczewicy zielonej lub ciecierzycy
  • słoik 
  • gaza lub lniana ściereczka

Nasiona włóż do słoika i zalej wodą – zostaw na całą noc. Wodę odlej przepłucz ziarna i zostaw w słoiku przykrytym gaza lub lnianą ściereczką. 2 razy dziennie przelewaj ziarna wodą. Po 2 dniach zaczną kiełkować. Do Świąt będziesz mieć pyszne i zdrowe kiełki.