W ramach akcji „Gotujemy z puszki” dzisiejsza propozycja to „Fasolka po bretońsku w wersji wege”.
Czas przygotowania: do 45 minut
Składniki na 6 – 8 porcji
- 500 g fasoli typu Jaś
- 1 cebula
- 6 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- olej roślinny do smażenia lub masło klarowane
- 500 g przecieru pomidorowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie
Fasolę namocz w garnku przez ok 12h. Odlej wodę i dobrze wypłucz fasolę. Fasolę ugotuj w osolonej wodzie z listkiem laurowym do miękkości.
Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, lub masło klarowane dodaj cebulę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Duś do czasu, aż cebula się zeszkli. Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj do cebuli. Duś ok 10 min.
Do podsmażonej cebuli dodaj wszystkie pozostałe składniki, poza fasolą. Dokładnie wymieszaj i dusś przez 5 minut, następnie dodaj fasolę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
Najlepiej spożywać z pełnoziarnistym pieczywem.
Smacznego!