Nie lubię marnować żywności, staram się kupować tak, aby wykorzystać wszystkie produkty. Przyznaję, że nie zawsze mi się to udaje. Cały czas nad tym pracuję. Robię listę zakupów, planuję posiłki, patrzę co mam w lodówce i w szafkach zanim pójdę do sklepu. 

Są produkty, które można wykorzystać mimo tego, że tracą swoją świeżość. Zastanawiacie się co zrobić z czerstwym pieczywem? Można zrobić z niego tosty lub obtoczyć kromki w jajku i „odświeżyć” na patelni. Można ten chleb lub bułki, wykorzystać do zrobienia pysznego czekoladowego ciasta. Przepis poniżej.

Pyszne ciasto czekoladowe z czerstwego chleba

  • 35 g orzechów
  • 65 g daktyli
  • 250 g czerstwego chleba
  • 500 g mleka
  • 100 g masła
  • 50 g syropu klonowego lub miodu
  • 1 banan
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Kilka kostek gorzkiej czekolady – opcjonalnie

Piekarnik rozgrzej do 180 st. z termo obiegiem.

Orzechy i daktyle zblenduj. Chleb pokrój na drobne kawałki i namocz w mleku. Do namoczonego chleba dodaj orzechy i daktyle, masło, pokrojonego banana, syrop klonowy lub miód, kakao i cynamon. Wszystko razem wymieszaj blenderem lub w malakserze.

Przełóż do tortownicy lub blaszki do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w 180 st. z termo obiegiem ok 40 min.

Na ciepłe jeszcze ciasto możesz zetrzeć czekoladę. 

Polecam!