W ramach akcji „Gotujemy z puszki” dzisiejsza propozycja to „Risotto z soczewicą”.

Do przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • ½ litra szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 duże pieczarki (opcjonalnie)
  • pół bakłażana lub cukinii (opcjonalnie)
  • garść oliwek
  • 2 łyżki masła klarowanego

Jak przygotować?

1 łyżkę masła rozpuszczamy w garnku i wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy ryż do risotto i szklimy, aż będzie przeźroczysty. Dodajemy soczewicę i zalewamy połową porcji bulionu, po odparowaniu dolewamy stopniowo resztę.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy pokrojonego drobno bakłażana lub cukinię, i pieczarki, przyprawiamy pieprzem i solą, smażymy do pierwszego puszczenia soków i dodajemy pokrojone drobniutko oliwki.

Jak ryż do risotto będzie już miękki i wchłonie bulion dodajemy składniki z patelni i mieszamy.

Podajemy posypane zieloną pietruszką.

Smacznego!