Zapasy przez wielu zrobione. Nadwyżkowy ryż czy kasza kupione a z uwagi na koronawirusa, część osób postanawia dodatkowo kupować produkty z długim terminem przydatności w puszce. Do tego w naszych koszykach znalazły się jeszcze soczewica, ciecierzyca i fasola. Super zdrowe produkty, które niestety rzadko goszczą w naszym jadłospisie. A szkoda, może teraz się do nich przekonacie? Produkty strączkowe to cudowny zamiennik białka zwierzęcego, posiadają witaminy z grupy B oraz błonnik. Są syte, zdrowe i wspierają nasza florę bakteryjną jelit – czyli mają duży wpływ na naszą odporność!

Sytuacja może być sporym wyzwaniem dla niektórych osób więc spieszę z propozycjami. Dzisiaj proponuję curry z ciecierzycy.

Co będzie potrzebne?

  • 1 cebula
  • 5 g masła klarowanego lub oliwy
  • 1 puszka lub słoik ciecierzycy 
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki przypraw Garam Masala (opcjonalnie)
  • 400 ml mleczka kokosowego

1 cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do rozpuszczonego tłuszczu. Dodaj przyprawy typu curry, kurkuma i Garam Masala, zamieszaj aż poczujesz aromat. Ciecierzycę odcedź z zalewy i dodaj do cebuli z przyprawami. Wszystko zalej mleczkiem kokosowym, dopraw odrobiną cytryny do smaku, dodaj sól. 

Podawaj z ugotowanym ryżem lub kaszą. 

Smacznego!