Dynia to nieodzowny element dekoracji Halloweenowej. Warto jednak miąższ z dyni wykorzystać w kuchni i zrobić z niej przepyszne dania.

Dynia ma mało kalorii i dużo składników odżywczych i mineralnych: 100 g dyni zawiera połowę zalecanej dziennej dawki witaminy A. Co więcej, znajduje się w niej również wiele witamin z grupy B – B1, B2, B6 i B9 oraz witaminy C i E.  Dynia jest też bogata w potas wapń, fosfor. Jest też świetnym źródłem białka i błonnika.

 

Dynia mimo swojej niskiej kaloryczności (28 kcal w 100 g), posiada wysoki indeks glikemiczny – 75. Muszą na nią w swojej diecie uważać osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. 

Dobra wiadomość jest taka, że indeks glikemiczny można obniżyć.

Poniżej przepis na warzywny gulasz z dynią, który jest lekki, syty, pełen smaku i aromatu, o niskim indeksie glikemicznym. Jest fantastyczną alternatywą dla gulaszu mięsnego.

 

Wegeteriański Gulasz ala Tadżin z dynią:

Ilość porcji: 6 | 1 porcja ma ok. 360 kcal 

Co będzie potrzebne?

  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry zmielonej
  • ¼ łyżeczki kardamonu 
  • 15 g imbiru, świeżego korzenia, obranego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku 
  • 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego 
  • 300 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w kostkę
  • 150 g marchewki, pokrojonej w plastry
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego 
  • 2 liście laurowe, suszone 
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki 
  • 250 g wody 
  • sól
  • 180 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki lub słoika odsączonej z zalewy
  • Natka pietruszki, świeża drobno pokrojona
  • 250 g kaszy kuskus lub innej kaszy

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę, rozgnieć ząbki czosnku, zetrzyj imbir lub bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i uduś cebulę, czosnek i imbir, dodając: nasiona kminu, zmielone nasiona kolendry, kardamon – wymieszaj. Dodaj paprykę, dynię, marchewkę i fasolkę szparagową – podlej wodą ok. 150 ml i duś na patelni – dopraw solą do smaku. Dodaj pomidory z puszki. Wszystko powinno zmięknąć, ale być chrupiące.  Na koniec duszenia dodaj cynamon i ciecierzycę odsączoną z zalewy. 

Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z kaszą kuskus lub inną Twoja ulubioną. 

Smacznego!