Muffinki orkiszowe z żurawiną 

  • 180 g soku pomarańczowego lub sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 60 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 jajka
  • 260 g mąki orkiszowej
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 100 g żurawiny

Piekarnik rozgrzej do 180 st. Foremki do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami.

Sok, olej i jajka zmiksuj. Dodaj mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia – wymieszaj mikserem lub blenderem. Na końcu dodaj żurawinę i dokładnie wymieszaj łyżką. 

Ciasto nakładaj do przygotowanych papilotek i piecz ok 25 – 30 min.

Muffinki podawaj po ostudzeniu.

Ciasta wystarczy na 13 muffinek.

Wartość kaloryczna to jedynie 159 kcal czyli o 25% mniej niż przy klasycznych muffinkach z mąki pszennej z dodatkiem cukru. 

Smacznego!

P.S. Więcej na temat zamienników cukru białego i nie tylko, w poniższym wideo.