Akcja z przepisami na Śniadanie do szkoły nadal trwa i tym razem proponuję Wam przepis na Placki Bananowe albo jak kto woli, Bananowe Pancake’i. Mój syn je uwielbia i nie jest w tym odosobniony.

Przepis ten może być alternatywą również dla różnych słodkich przekąsek. Zamiast batona, czekolady czy innych ciasteczek. 

Placki są słodkie. Wszyscy lubimy słodki smak, a w przepisie nie ma grama dodatku cukru. Jednocześnie podajemy naszym dzieciakom pełnowartościowe kalorie bo mąka orkiszowa dostarcza dużo błonnika. Witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Banan jest bogaty w potas i wspomaga pracę mięśni i serca.

 

Co będzie potrzebne?

  • 2 banany 
  • 200 gr mąki orkiszowej
  • 100 g mleka (może też być roślinne)
  • 20 g oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

Wszystkie produkty włóż do miski i zblenduj.  Powinna powstać gęsta masa. Rozgrzej patelnię i nakładaj łyżką masę formując placuszki. Piecz chwilę z jednej strony, a potem przełóż na 2 stronę. Gotowe!

Placki są pyszne, zwłaszcza po dodaniu jogurtu naturalnego i owoców sezonowych (np. malin, śliwek, borówek). Możesz mieć pewność, że Twoje dziecko zje w szkole II śniadanie.

Dla osób stosujących zasady „zero waste”, jest to przepis który pozwala wykorzystać bardzo dojrzałe banany z którymi często nie wiemy co zrobić. Z tym przepisem możecie zrobić z nich coś naprawdę dobrego, więc warto ten przepis wdrożyć w swojej kuchni. 

Smacznego!